working with the ground / connecting with topography / the sea as stage

The strategy proposed is one of an urban seam to be achieved by means of a series of terraced platforms and slopes forming stands, whose geometry solves the difference in levels of the site and the link between its limits. These platforms permit, by means of slight level changes, the resolution of the topographic gap and generate a new and continuous territory, sewn to the borders of the city. A new open and flexible space; a whole made up of different situations, levels, spatial and material dimensions, designed to be discovered by the user: a spatial and material system with multiple possibilities of use and interpretation; a hybrid between stands, square and park. The new San Martín de la Mar Square aims to rediscover and boost the privileged location this urban enclave holds in the city of Santander, referring especially to the views which can be obtained from it. Its new condition of urban viewpoint allows visitors to enjoy exceptional views oriented to the south, reincorporating the lost images of the bay and the passage of ships in that area of the city. Its new configuration as a promontory and the intentional position of the trees and vegetation, enable an optimal capture of views and visual escape.

competition date: 2014 | address: avda reina victoria, santander | client – developer: santander city council  | gross area: 1.770 m2 |  budget: 170.000 e  | quantity surveyor: alberto lópez | collaborators: victor sanchez, manuel casino, bertha malatesta | structure consultant: mecanismo ingeniería | facilities consultants: úrculo ingenieros | construction company: ascan | photography: roland halbe, zza

awards

ortega-alloza architecture awards. coacan. colegio oficial de arquitectos de cantabria.  audience special award

© 2017 zza