Capture the place, connect with the valley again. One of the most interesting characteristics that you notice once you get to the place is that despite being in the middle of an urban building mass, you can find limited views of the fields and meadows in the valley located in the higher part of the surrounding mountains. Our first aim was to recover this double quality of the place, making the project urban and rural at the same time. It was essential to model the rigid traditional urban block of seven different heights to end up building a new volume of variable heights, containing the complete residential program required. We wanted the building to match the environment, voids and cuttings which allowed the view of the mountains in the empty spaces between the buildings, fragments of the asturian landscape in the distance, enabling the sun and the air to enter the inner space at the same time.

competition date: 2011 | address: mieres. asturias | client – developer: sepes | gross area: 17.800 m2 | units: 131 dwellings | budget: 10.500.000 e – 595 e/m2 | quantity surveyor: alberto lópez | collaborators: alejandro garcía, pedro magro, andré albuquerque, joana martins, diana jusdado, emma palenzuela, manuel sayago, l.fernández | structure consultant: jesús hierro | facilities consultants: pgi group, dya engineers, adober | construction company: vias y construcciones | quality control company: cadesa | photography: roland halbe, arquima, alberto cubas

awards

triennale architecture of necessity. virserum art museum. sweden. 2013  finalist  |  arquía próxima nuevos formatos. spain, 2012  finalist  | wan 21×21 awards. uk, 2012  longlisted team  | xi beau spanish biennial of architecture and urbanism. spain, 2011  architecture award  | ar+d award for emerging architecture. uk, 2011  highly commended project  | ugo rivolta european architecture awards. italy, 2011  progetto segnalato  | v enor architecture prize. spain,2011  finalist

© 2017 zza